Geboorte 08-04-2020

07-04-2020
Edda en Ásti zijn buiten. Rond drie uur zien we dat Edda onder de conifeer aan het graven is. Dat was de vorige dracht het teken dat het eraan zit te komen, natuurlijk hadden we nog geen idee hoe lang het zou duren.

Na verschillende momenten van korte onrust pakt Edda ineens een balletje en al haar aandacht gaat daar naar toe. Ik vond dit bijzonder om te zien en herken het gedrag niet.

In de avond blijft ze onrustig en loopt te krabben in de kist. Op enig moment wil ze de boel verbouwen.

Daarna komt er even rust. Om tien uur ben ik naast haar gaan liggen op een luchtbed. En na een periode van slapen, onrustig zijn, nest verbouwen en weer slapen, begint de spanning in haar lichaam toe te nemen en wil ze om 3.50 uur naar buiten om zich te ontlasten. Daarna wil ze weer snel naar binnen. Om 4.10 uur begint ze te trillen en te hijgen en zitten er stops in de ademhaling, de transportweeën zijn begonnen. Om 4.26 uur zie ik dat er wat vruchtwater? op het kleed ligt. Ik krijg bijna geen tijd om erover na te denken want er komt weer een wee, ze kromt haar rug en haar staart doet mee. Een perswee, waarna om 4.34 uur een reu geboren wordt. Hij heeft paar witte teentjes voor, witte borstvlek, links achter witte nageltjes en beide achterpoten dubbele wolfsklauwen.

Edda was net lekker met de pup bezig zie ik dat haar lichaam zich al weer voorbereid op de komst van de volgende. Een reu, deze wordt om 4.55 uur geboren. Hij heeft links voor een wit voetje, rechts een iets grotere wit voet, een brede borstvlek welke lang dun uitloopt, witte tenen achter en aan beide achterpoten dubbele wolfsklauwen.

Ik kreeg de kans niet om goed te kijken en een en ander te noteren want om 5.05 uur wordt er een teef geboren. Ze heeft een witte keelvlek, linksvoor klein wit sokje, rechts voor wit voetje, achter witte tenen en beide achterpoten dubbele wolfsklauwen.

Hierna lijkt er wat rust te komen. Edda is druk met de puppy’s te wassen en ze willen allemaal al bijna gelijk gaan drinken.

Maar de rust is van korte duur. Terwijl er drie puppy’s bij haar liggen om te dringen, wordt er om 6.09 weer een teef geboren. Ze heeft een witte borstvlek die lijkt op een vlinder, rechtsvoor wit laarsje, linksvoor witte voet, linksachter witte tenen dubbele wolskauw, rechtsachter schuin wit voetje, aan haar linker achterpoot een dubbele wolfsklauw en aan de rechter een enkele wolfsklauw en een wit kinnetje.

Ik heb haast geen tijd om de aftekeningen op de schrijven, want om 6.21 uur wordt nummer 5 geboren. Een reu met een witte borstvlek, rechtsvoor een wit voetje, aan de achter voeten witte tenen en dubbele wolsklauwen en een klein wit kinnetje.

Daar achterliep met het noteren van de aftekeningen en ik dit wel een beetje goed wilde hebben om ze uit elkaar te kunnen houden, ben ik vergeten om een foto van nummer 5 te maken. Gelukkig kun je hem zien op het filmpje onderaan de pagina. En je zult het vast net zo moeilijk hebben als ik om ze uit elkaar te houden :).

Er volgt weer een rustmoment waarop Edda de puppy’s kan likken en ze kunnen drinken. Tijdens dit proces wordt om 6.54 uur nummer 6 geboren. Een teef met een paar kleine witte streepjes op haar borst, 2 halve witte voeten voor, witte tenen achter en aan beide achterpoten dubbele wolfsklauwen.

Zoals je hebt kunnen lezen is het een zeer vlotte bevalling geweest. Ik zal de puppy’s op een andere pagina individueel voorstellen, maar hieronder nog even een filmpje van de trotse Edda.