Puppytijd

Een pup opvoeden is leuk of lijkt het alleen maar leuk.

Zo’n schattig hondje, dat er vaak uitziet als een knuffelbeertje. Zo leuk! Of toch niet? Een aantal mensen ervaren het opvoeden van een puppy als iets leuks, maar van veel puppy-eigenaren hoor ik tijdens de les dat ze het opvoeden best wel onderschat hebben en voor een enkele eigenaar valt uiteindelijk het besluit dat het verstandiger is om daarmee te stoppen en voor de pup een ander adres te zoeken.

Wanneer je een puppy wilt is het belangrijk om te weten dat hij jouw begeleiding nodig heeft om uit te kunnen groeien tot een volwassen hond, die past in de wereld waarin hij bij jou moet gaan leven. En soms, ook al doe je nog zo je best, lukt dat niet.
Een puppy zelf op opvoeden kost veel energie, vaak meer dan je denkt, maar zoals met veel kun je je niet van tevoren je voorstellen hoe je leven eruit gaat zien wanneer je een puppy hebt. Je leven gaat, zeker als je het goed wilt doen, volledig op de kop. En je zult niet de eerste zijn die na drie weken vormen van stress krijgt en zich afvraagt waar je aan begonnen bent.
Een puppy is echt een puppy, een jonge hond, het is nog niet de hond die je wenst. Om dat voor elkaar te krijgen moet er nog veel gebeuren. En bij sommigen lukt het nooit om de hond te krijgen die gewenst was.

Een puppy is druk met zichzelf uit te vinden, die in huis plast en poept, nog niet kan wandelen aan de lijn, die de hele wereld spannend vindt, die alleen maar met zijn eigen gevoelens bezig is, die jou nodig heeft om hem te helpen daar waar hij het nog niet begrijpt en hem zo nodig beschermt. Die jou nodig heeft om zich veilig te voelen.
Het hebben van een puppy/ jonge hond lijkt zo leuk, maar het is 24/7 en 52 weken per jaar interactie met je hond en dat hopelijk voor nog heel veel jaren. Het opvoeden en begeleiden van de pup naar volwassenheid is best een klus. Ik hoor regelmatig dat het opvoeden best tegenvalt. En veel zwaarder is dan verwacht. Het is namelijk moeilijk om je voor te stellen hoeveel energie een pup begeleiden je kost. Veel zal ook afhangen van het karakter en de woonomstandigheden.
Maar de momenten door de dag heen waarop je eerst ‘vrij’ was, worden nu in beslag genomen door de aanwezigheid van de pup. Dat wat je eerst alleen deed, moet je nu samendoen. Probeer maar eens te strijken in de aanwezigheid van een pup die probeert om de was die jij heen en weer beweegt te vangen. Je dagindeling zal je in eerste instantie moeten aanpassen.
Het lijkt zo aantrekkelijk wanneer je die leuke, vriendelijke en gehoorzame hond van verderop in de straat ziet lopen. Er zijn echter maar weinig puppy’s die in de wereld waarin wij ze plaatsen zonder begeleiding kunnen opgroeien tot de hond die je voor ogen hebt. En zelfs dan is het maar afwachten of dat jouw pup uitgroeit tot de hond die die past in het plaatje wat jij voor ogen hebt.

Uitzoeken welk ras bij je past is al een hele uitdaging. Natuurlijk kun je op uiterlijk een pup kiezen, maar iedere pup heeft een eigen karakter en past dat karakter wel bij jou? Ieder ras heeft zijn ras typische kenmerken. Uitzoeken of de eigenschappen van het ras passen in wat jij de pup/hond kan bieden vergroot de kans op succes!

Van tevoren proberen te bedenken hoe je leven er uit gaat zien wanneer je een puppy aanschaft kan veel ongemak en teleurstelling voor beide partijen voorkomen. Je leven wordt namelijk in eerste instantie volledig geleid door de behoeften die de pup heeft. Dat betekent dat wanneer hij wakker is, hij wakker is en waar hij eerst nestgenoten had om mee te spelen, ben jij nu de enige waar hij zich tot kan richten om te spelen. Geef je ze niet voldoende uitdaging, dan zoeken ze dat zelf op, maar dat is meestal iets wat ongewenst is. Daarnaast zijn het echt kleine onderzoekers, ze moeten leren hoe de wereld in elkaar steekt en dat kan alleen door hun nieuwsgierigheid te bevredigen.

Naast veel energie zal het je ook veel hoofdkrakers opleveren om zijn gedrag te sturen. En ook hiervan kun je heel moe worden, zeker wanneer je dit opvoeden/begeleiden alleen en/of naast je werkzaamheden moet doen.

Wanneer je graag een pupje wilt opvoeden is het goed om te weten dat behoeften het gedrag bepalen, maar dat gedrag niet altijd behoeften weerspiegelen en, maar dat gedrag ook een uiting van emotie is.

Leren over behoeften, gedrag en communicatie. Zo is blaffen niet alleen een uiting van emotie, maar is ook communicatie.

Wil jij je openstellen voor je pup of een volwassen hond, die je een thuis wilt geven en leren wie hij is en wat hij nodig heeft? Dan kan je naast de onhandige (leer) momenten veel plezier aan je pup beleven. En samen veel plezier hebben.

Voor sommige is het hebben van een pup heerlijk, voor anderen is het een periode van overleven.