Visie opvoeding/training

Een hond is een individu en communiceert op zijn eigen manier.  Om je hond te begeleiden naar een leven in jouw wereld is het belangrijk om hem te leren kennen. Wat drijft hem en wat heeft hij nodig om in jou leven te kunnen passen.
Om te ontwikkelen naar een evenwichtige hond is hem veiligheid bieden in de puppytijd een belangrijke basis, daar heeft hij jou voor nodig. Wanneer jij zijn veilige basis kan zijn is het voor hem gemakkelijker om zich in onze wereld staande te houden en naar jou kunnen luisteren.
Wanneer je hond moeite heeft met de wereld waarin jij leeft dan is het handig om te leren hoe je hem het beste kan begeleiden zodat hij met situaties kan leren omgaan. Of wanneer dat (nog) niet lukt, hoe je de voor hem moeilijke situaties kunt managen om zijn welbevinden zo goed mogelijk te waarborgen. Vanuit deze insteek kan je hond een fijne verstandhouding met jou opbouwen.
Niet omdat hij moet luisteren omdat jij het wilt, maar omdat hij het fijn vindt om bij je te zijn en ervaren heeft dat naar jouw luisteren fijn is.

Opvoeden/trainen
Door mijn jarenlange ervaring met mijn eigen honden en het begeleiding van vele hondeneigenaren is het voor mij duidelijk dat opvoeden en trainen twee verschillende zaken zijn. Dat wil niet zeggen dat je stukjes uit de opvoeding niet kunt trainen, maar dat trainen alleen niet de basis is voor een verbinding met diepgang.
Wanneer opvoeden uit training bestaat is het risico dat de communicatie bestaat uit het verdienen van een koekje en kan het contact met je hond een ‘kunstje’ worden. Voor sommige honden zal dit geen probleem zijn, maar voor een grootste groep is dit geen optie. Natuurlijk is het leuk om je hond een kunstje of bepaald gedrag te leren, daar is niets mis mee. Maar om te kunnen leren van jou heeft hij aandacht nodig voor jou en rust in zijn hoofd om naar jouw uitleg te kunnen luisteren en te proberen te begrijpen. Jouw focus dient hierbij uit te gaan of je hond zich kan focussen op jouw uitleg en wat er in hem omgaat. Wisselwerk elkaar proberen te begrijpen is de sleutel tot een fijne relatie.

Door uit te gaan van het standpunt van de hond kun je kijken wat voor hem belangrijk is en de beste optie zou kunnen zijn. Een relatie, of het nu met een mens of een hond is, gaat over communicatie en de bereidheid om moeite te doen de ander te begrijpen. Dat dit laatste niet altijd meteen lukt, is niet erg. Je richten op de bereidheid is veel belangrijker, je hond zal voelen dat jij je best doet, dat alleen maakt al dat hij ook meer zijn best zal doen.

Van jongs af aan ben ik thuis met verschillende dieren opgegroeid. We hadden altijd meer dan één hond. Als jong meisje ging mijn aandacht vooral naar paarden. Toen ik 15 was heb ik dan ook mijn eerste veulen gekocht. Daarna volgden nog andere paarden. Deze reed ik dressuurmatig en heb ik wedstrijden mee gereden. Veel van mijn paarden ervaring komt voort uit de opgedane ervaring met werken op een manege, dressuurstal en dekhengstenstal. Ook heb ik veel anderen geholpen met hun ‘probleem’ paard. Het beleren van jonge paarden was een van mijn liefhebberijen.
Na dit alles kwam de omslag naar huisje, boompje, beestje. Waar er geen ruimte meer was om er een paard op na te houden is mijn eerste eigen hond in mijn leven gekomen. Welke al snel volgde door een tweede.

Ik heb zelf altijd meer dan één hond gehad. Met hun heb ik diverse disciplines beoefend en wedstrijden in verschillende takken gelopen. Ook heb ik met de honden geshowd en diverse nestjes gefokt.

Met zowel de honden als de paarden die in mijn leven voorbij gekomen zijn heb ik ervaring opgedaan op het aanleren van vaardigheden, dressuurmatig rijden, grondwerk en ‘probleem’ gedrag. De laatste jaren is hier de ervaring bij gekomen met de Drents Heideschapen die wij hebben gehad. Ook die vinden het leuk om contact te maken en iets te ondernemen. Door te werken vanuit rust en respect bereik je het meest en bouw je een echte band op.

Net als veel dieren ben ik van nature nieuwsgierig ik ga graag op onderzoek en wil leren. Vanuit de opgedane kennis van verschillende trainingsmethoden en ervaring met verschillende dierensoorten heb ik mijn eigen weg gezocht en gevonden.
Mijn doel is om mens en hond op een zo eenvoudige en passende manier zo snel als mogelijk op weg te helpen naar een (nog) betere verstandhouding.
Ik deel graag mijn ervaring met anderen en geef mijn kennis graag door.

Het heeft ook gemaakt dat ik bij het opvoeden van een hond niet wil denken in belonen en straffen van gedrag, maar dat ik me richt op wat de hond nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen naar een zo evenwichtig mogelijk individu. Het heeft ook gemaakt dat ik geleerd heb dat honden hun eigen beperkingen hebben en dat ze hierdoor soms moeilijk passen bij wat een eigenaar ze kan bieden. Wanneer dat zo is dan zoek ik naar de management mogelijkheden om moeilijke situaties zo aangenaam mogelijk te maken.

Voor meer informatie kijk op de andere pagina’s of stuur een mail naar: info@herminastout.nl