Visie opvoeding/training

Een hond is een individu en communiceert op zijn eigen manier.  Om je hond te begeleiden naar een leven in jouw wereld is het belangrijk om hem te leren kennen. Wat drijft hem en wat heeft hij nodig om in jou leven te kunnen passen. Wat kun jij hem bieden om zich veilig en geborgen te voelen en hoe kun jij hem begeleiden om een evenwichtig mogelijke hond te worden. Dat is de basis waar ik jou graag mee naar toe neem. Een basis waardoor jou hond zich in onze wereld staande kan houden. Wanneer je hond moeite heeft met de wereld waarin jij leeft dan is het handig om te leren hoe je hem het beste kan begeleiden zodat hij met situaties kan leren omgaan, of wanneer dat (nog) niet lukt, hoe je de voor hem moeilijke situaties kunt managen om het welbevinden van je hond zo goed mogelijk kan waarborgen. Dit alles maakt dat je hond een fijne verstandhouding met jou zal opbouwen. Niet omdat het moet, of omdat jij het wilt, maar omdat hij het fijn vindt om bij je te zijn.

Opvoeden/trainen
Door mijn jarenlange ervaring met mijn eigen honden en het begeleiding van vele honden eigenaren  is het voor mij duidelijk dat opvoeden en trainen twee verschillende zaken zijn. Dat wil niet zeggen dat je stukjes uit de opvoeding niet kunt trainen, maar dat trainen ondergeschikt zou moeten blijven aan de opvoeding, hierdoor heeft de relatie met je hond meer diepgang en wil de hond graag naar je luisteren.
Wanneer je uitgaat van trainen, dan draait de communicatie om een koekje en zal het leven van je hond een ‘kunstje’ worden. Voor sommige honden zal dit geen probleem zijn, maar voor de grootste groep is dit geen optie. Natuurlijk is het leuk om je hond een kunstje of bepaald gedrag te leren, maar hiervoor heeft de hond rust in zijn koppie nodig en aandacht voor jou.
Door steeds uit te gaan van het standpunt van de hond kun je kijken wat voor hem belangrijk is en de beste optie zou kunnen zijn. Een relatie, of het nu met een mens of een hond is, gaat over communicatie en de bereidheid om moeite te doen de ander te begrijpen. Dat dit laatste misschien niet altijd meteen lukt, is niet erg. Je richten op de bereidheid is veel belangrijker

Van jongs af aan ben ik thuis met dieren opgegroeid. Als jong meisje waren paarden het helemaal voor mij. Na jaren zelf een paard gehad te hebben, wedstrijden gereden te hebben, op een dekhengstenstal gewerkt te hebben, andere geholpen te hebben met hun ‘probleem’ paard en jaren op een manege lesgegeven te hebben, kwam de omslag naar huisje, boompje, beestje. En daar we geen mogelijkheden hadden om er een paard op na te houden zijn mijn eerste eigen honden in mijn leven gekomen.

Zelf heb ik meerdere honden opgevoed, getraind, wedstrijden in verschillende takken gelopen en met de honden geshowd en gefokt. Met de paarden die in mijn leven voorbij gekomen zijn heb ik ervaring opgedaan op het aanleren van vaardigheden, dressuurmatig rijden, grondwerk en ‘probleem’ gedrag. De laatste jaren zijn hier de ervaring bij gekomen met de Drents Heideschapen die het leuk vinden om samen wat te ondernemen.

Mijn ervaring met dieren is groot en ik werk graag vanuit rust en respect. Op deze manier bereik je het meest en bouw je een echte band op

Van nature ben ik erg nieuwsgierig en ben ik altijd bezig. Ik vind het erg leuk om mijn ervaring met andere te delen.
Vanuit alle ervaringen en kennis die ik heb opgedaan met verschillende trainingsmethoden en dieren heb ik mijn eigen weg gezocht en gevonden. Mijn doel is om mens en hond op een zo eenvoudige en passende manier zo snel als mogelijk op weg te helpen naar een (nog) betere verstandhouding.

Het heeft ook gemaakt dat ik bij het opvoeden van een hond niet wil denken in belonen en straffen van gedrag, maar dat ik me richt op wat de hond nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen naar een zo evenwichtig mogelijk individu. Het heeft ook gemaakt dat ik geleerd heb dat honden hun eigen beperkingen hebben en dat ze hierdoor soms moeilijk passen bij wat een eigenaar ze kan bieden. Wanneer dat zo is dan zoek ik naar de management mogelijkheden om moeilijke situaties zo aangenaam mogelijk te maken.

Voor meer informatie kijk op de andere pagina’s of stuur een mail naar: info@herminastout.nl