Een hond is een individu en communiceert op zijn eigen manier. Om je hond te begeleiden naar een leven in jouw wereld is het belangrijk om hem te leren kennen. Wat drijft hem en wat heeft hij nodig om in jou leven te kunnen passen. Wat kun jij hem bieden om zich veilig en geborgen te voelen en hoe kun jij hem begeleiden om een evenwichtig mogelijke hond te worden. Dat is de basis waar ik jou graag mee naar toe neem. Een basis waardoor jou hond zich in onze wereld staande kan houden. Wanneer je hond moeite heeft met de wereld waarin jij leeft dan is het handig om te leren hoe je hem het beste kan begeleiden zodat hij met situaties kan leren omgaan, of wanneer dat (nog) niet lukt, hoe je de voor hem moeilijke situaties kunt managen om het welbevinden van je hond zo goed mogelijk kan waarborgen. Dit alles maakt dat je hond een fijne verstandhouding met jou zal opbouwen. Niet omdat het moet, of omdat jij het wilt, maar omdat hij het fijn vindt om bij je te zijn.
Opvoeden/trainen
Door mijn jarenlange ervaring met mijn eigen honden en het begeleiding van vele hondeneigenaren is het voor mij duidelijk dat opvoeden en trainen twee verschillende zaken zijn. Dat wil niet zeggen dat je stukjes uit de opvoeding niet kunt trainen, maar dat trainen ondergeschikt zou moeten blijven, hierdoor heeft de relatie met je hond meer diepgang en wil de hond graag naar je luisteren.
Wanneer je uitgaat van trainen, dan draait de communicatie om een koekje en kan het leven van je hond een ‘kunstje’ worden. Voor sommige honden zal dit geen probleem zijn, maar voor een grootste groep is dit geen optie. Natuurlijk is het leuk om je hond een kunstje of bepaald gedrag te leren, maar hiervoor heeft de hond rust in zijn koppie nodig en aandacht voor jou.
Door steeds uit te gaan van het standpunt van de hond kun je kijken wat voor hem belangrijk is en de beste optie zou kunnen zijn. Een relatie, of het nu met een mens of een hond is, gaat over communicatie en de bereidheid om moeite te doen de ander te begrijpen. Dat dit laatste misschien niet altijd meteen lukt, is niet erg. Je richten op de bereidheid is veel belangrijker
Van jongs af aan ben ik thuis met verschillende dieren opgegroeid. We hadden altijd meer dan één hond. Als jong meisje ging mijn liefde vooral naar paarden. Toen ik 15 was heb ik mijn eerste veulen gekocht. Er volgden ook nog andere paarden. Waar ik wedstrijden mee heb gereden. Veel van mijn paarden ervaring komt doordat ik op een dressuurstal, dekhengstenstal heb gewerkt, anderen heb geholpen met hun ‘probleem’ paard. Jonge paarden heb getraind en jaren op een manege lesgegeven te heb.
En toen kwam de omslag naar huisje, boompje, beestje. Waar er geen ruimte meer was om er een paard op na te houden is mijn eerste eigen hond in mijn leven gekomen. Welke al snel volgde door een tweede.
Ik heb zelf altijd meer dan één hond gehad. Met hun heb ik diverse disciplines beoefend en wedstrijden in verschillende takken gelopen. Ook heb ik met de honden geshowd en diverse nestjes gefokt.
Met zowel de honden als de paarden die in mijn leven voorbij gekomen zijn heb ik ervaring opgedaan op het aanleren van vaardigheden, dressuurmatig rijden, grondwerk en ‘probleem’ gedrag. De laatste jaren is hier de ervaring bij gekomen met de Drents Heideschapen die wij hadden. Ook die vinden het leuk om contact te maken en iets te ondernemen.
Mijn ervaring heeft me geleerd dat door vanuit rust en respect te werken je het meeste bereikt en bouw je een echte band op
Mijn natuurlijke nieuwsgierig maakt dat ik graag op onderzoek ga en wil leren. Ik geef mijn kennis graag door en vind het erg leuk om mijn ervaring met andere te delen.
Vanuit alle ervaringen en kennis die ik heb opgedaan met verschillende trainingsmethoden en dieren heb ik mijn eigen weg gezocht en gevonden. Mijn doel is om mens en hond op een zo eenvoudige en passende manier zo snel als mogelijk op weg te helpen naar een (nog) betere verstandhouding.
Het heeft ook gemaakt dat ik bij het opvoeden van een hond niet wil denken in belonen en straffen van gedrag, maar dat ik me richt op wat de hond nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen naar een zo evenwichtig mogelijk individu. Het heeft ook gemaakt dat ik geleerd heb dat honden hun eigen beperkingen hebben en dat ze hierdoor soms moeilijk passen bij wat een eigenaar ze kan bieden. Wanneer dat zo is dan zoek ik naar de management mogelijkheden om moeilijke situaties zo aangenaam mogelijk te maken.
Voor meer informatie kijk op de andere pagina’s of stuur een mail naar: info@herminastout.nl