Week 1

De eerste week

Na een vlotte bevalling gaat week 1 van start. De puppy’s lijken veel op elkaar, maar gelukkig zijn er genoeg puntjes waarin ik ze kan herkennen.

28-03-2022 De eerste pup is geboren


28-03-2022 De bevalling verloopt voorspoedig. Het is me gelukt om de geboorte van de 4e pup te filmen. Het beeld stopt abrupt aan het eind, ik besloot haar namelijk te helpen. Je ziet dat Edda de nageboorte eruit probeert te trekken, maar dat ze ook aan haar haar trekt.


29-03-2022 In onderstaand filmpje kun je mooie zien dat het voor een nieuwbakken moeder, van 5 puppy’s, een uitdaging is om uit te vinden wie welk geluidje maakt en wat elk geluidje betekend.


29-03-2022 Als pup moet je best hard werken om te eten te krijgen, ze doen het in ieder geval vol overgave.


30-03-2022 Als je het krakende geluid kunt negeren, dan hoor je het drinken van de puppy’s, aan het eind kun je ze ook zien.


30-03-2022 Drie dagen oud en dan al zoveel kracht in de benen
Het is ongelooflijk hoe snel de ontwikkeling gaat. Kijk dat pupje eens zijn best doen om te lopen. En dat onder toeziend oog van Edda, ze houdt alles goed in de gaten.


31-03-2022 Snurkende Edda, maar wanneer de puppy’s willen drinken……
Wanneer puppy’s slapen bewegen ze heel veel. Je ziet steeds schokjes door kun lichaam gaan. Soms liggen ze heel even stil, maar als ze dan voelen dat er een ander beweegt komt het geheel weer in actie. Wanneer Edda merkt dat ze willen drinken is ze onmiddellijk wakker.


01-04-2022 Edda probeert de nieuwe geluiden te begrijpen
Het moment is gekomen dat ik, af en toe, voorzichtig een pupje op schoot neem. Je kunt aan het hoofd van Edda zien ze de geluidjes die nu gemaakt worden afwijkend zijn dan anders en ze probeert waarschijnlijk te begrijpen waarom de pup piept.

01-04-2022 Edda oefent met alleen laten
Het is mooi om te zien hoe Edda steeds meer ruimte voor zichzelf neemt, hierdoor ontstaat ook de mogelijkheid dat de puppy’s leren om zonder haar aanwezigheid te slapen. Ze zoeken elkaar dan ook echt op.
Eerst ging Edda voor de kist liggen. Nu gaat ze eerst naast de kist en kijkt ze even hoe het gaat alvorens ze gaat liggen, maar als ze iets hoort dat anders is dan anders, dan gaat ze snel weer terug.


01-04-2022 In slaap vallen na het drinken
Wanneer een pup tijdens het drinken in slaap valt, dan komt er een moment dat Edda besluit op te staan. Ze doet het toch wel heel voorzichtig dat de pup niet te hard valt.


02-04-2022 Pup is de weg kwijt, maar hulp is nabij
Soms komt een pup alleen te liggen, maar het lukt niet altijd om de weg terug naar moeder of nestgenoten te vinden. Gelukkig is moeder dan in de buurt om actie te ondernemen wanneer ze merkt dat de pup zich ongemakkelijker gaat voelen en de weg dus echt niet terug kan vinden.
Moeder reageert dus op de spanningssignalen die de pup laat horen, die ze ziet en ook voelt.


03-04-2022 Edda hoort de geluiden veranderen
Je hoort dat de puppy’s steeds meer geluiden maken en zodra de toon veranderd gaat Edda controleren wat ze er mee moet. Ze besluit om ze drinken te gaan geven.

Dit is alweer het eind van week 1.
Wil je weten hoe het verder gaat, ga dan naar week 2