Week 4

De veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. De puppy’s worden steeds krachtiger en kunnen al aardig lopen, ze ontdekken zichzelf, elkaar en de omgeving. Ze durven ook steeds een stapje verder en vinden Ásti ook een leuke uitdaging.

28-04-2020 Ik heb een nieuwe uitdaging opgehangen terwijl Edda aan het voeden was. Edda is net de kist uit gegaan en ik ga filmen. Wanneer je bedenkt dat ze de oogjes open hebben, maar dan nog niet goed meer kunnen zien, dan begrijp je ook dat ze meer met de neus moeten ontdekken.

29-04-2020 De puppy’s zijn nog lui, maar Edda vindt dat het etenstijd is. Ik ga filmen op het moment dat ze nagenoeg klaar zijn. Hier kun je mooi zien dat ze, na het eten, een poetsbeurt krijgen en na al snel gaan slapen. Dit verloopt niet altijd volgens een vast ritueel.


30-04-2020 De puppy’s hebben de weg naar de voerbak van Edda gevonden. Al zorg ik ervoor dat ze er maar beperkt van kunnen eten, want ik vind het nog wat vroeg voor droge brokjes

Om de puppy’s de kans te geven om de omgeving te verkennen is Ásti er niet altijd bij, maar nu kwam Ásti binnen op het moment dat ze naar Edda gingen.

Ásti is heel voorzichtig met de puppy’s, maar Edda houdt hem nog steeds wel in de gaten.


01-05-2020 Wakker worden, dan buiten de kist gaan plassen, nog even spelen en weer gaan slapen.
Het is mooi om te zien hoe een aantal puppy’s buiten de kist hun behoefte doen. Het was misschien al opgevallen dat achterin de kist een vetbed ligt en voorin een rubbermatje van gaas. Werd er eerst geplast daar waar de pup op dat moment wakker werd, gaan de pups nu vaker van het vetbed af en wordt er op het matje ervoor geplast en zoals je hier kunt zien zelfs al buiten de kist. Dat laatste is al bijna meer regel dan uitzondering.


02-05-2020 De tandjes van de puppy’s beginnen door te komen. In het begin zie je Edda een pup wegduwen van de tepel, deze bijt waarschijnlijk te hart. Door onmiddellijk te reageren gaat de pup begrijpen dat hij beter niet zo hard moet bijten.
De pups moeten behoorlijk hard werken om te melk te bemachtigen, wanneer ze rustig worden schiet de melk toe en kunnen ze doordrinken. Ook de sanitaire stop na het drinken kun je zien. Dan nog even spelen een een toetje, dan kunnen ze weer slapen.


03-05-2020 Om de puppy’s vertrouwen te leren krijgen in de omgeving, zorg ik ervoor dat er regelmatig nieuwe dingen liggen die ze kunnen onderzoeken. Ze hoeven er niets mee, maar kunnen zo de geuren, structuren en het geluid wat het maakt als normaal gaan ervaren.

In dit filmpje kun je zien dat elkaar ontdekken nog belangrijke is dan de nieuwe materialen onderzoeken.

Ásti weet nog niet goed wat hij met die kleine hummeltjes moet als ze naar hem toe komen, maar hij is wel heel voorzichtig met ze.

De puppy’s worden inmiddels steeds nieuwsgieriger en gaan stapje voor stapje op ontdekkingsreis. Wanneer ze een gebied een beetje verkend hebben en er vertrouwt mee zijn, dan zullen ze het gebied willen vergroten.


04-05-2020 Het wordt steeds moeilijker om ze samen op beeld te krijgen. De puppy’s worden steeds vrijer en maken gebruik van de ruimte die hebben gekregen.


05-05-2020 De zintuigen van de puppy’s gaan steeds verfijnder werken. Het is mooi om te zien hoe dingen intenser onderzocht worden.

Wanneer de deur openstaat komen er allemaal nieuwe geuren binnen. De puppy neusjes maken overuren om dit in zich op te nemen. Door de hoeveelheid nieuwe informatie die ze te verwerken hebben, is het belangrijk dat ze aantal keer de nieuwe geur/situatie in zich op kunnen nemen en wanneer het als veilig kan worden aangemerkt zullen ze een stapje verder gaan.

De puppy’s de tijd geven om dit proces zelf te laten doormaken, vind ik erg belangrijk. Wanneer ik ze op zou pakken en ze ergens neerzet waar ze het niet kennen, dan verkleint dat de kans op een ontspannen gevoel. Hierdoor zouden ze een volgende keer angstiger kunnen worden wanneer ik ze oppak.

Doordat Ásti buiten liep was de drempel waarschijnlijk minder groot en zijn de eerste naar buiten gegaan. En de aanwezigheid van Edda was natuurlijk ook heel fijn. Ze wilde al gelijk met haar meelopen, maar dat heb ik nog even gestopt. Het was meer dan genoeg voor dit moment.

Dit is het eind van week 4.
Wil je weten hoe het verder gaat, ga dan naar week 5