Week 5

Vorige week stonden de puppy’s nog niet echt stevig op de pootjes, dat is nu veranderd naar puppy’s die soms al een klein sprintje maken. Nee, nog niet als een volwassen hond, het zijn echte puppy sprintjes.
Hun wereld wordt elke dag een stukje groter. Regelmatig staan ze voor de deur de buitenlucht op te snuiven.

Onze honden zijn gewent dat er de hele dag eten staat en eten wanneer ze trek hebben of het nodig hebben. Daar Edda brokjes heeft die geschikt zijn voor haar en de puppy’s staat er ook bij de puppy’s de gehele dag voer. Het is mooi om te zien hoe daar mee omgegaan wordt.

06-06-2020 Het lijkt misschien wel of de puppy’s heel veel doen, maar over het algemeen zijn ze ongeveer een half uur tot 45 minuten wakker. Wanneer ik zie dat de puppy’s moe worden, dan leg ik ze vaak terug in de kist, maar soms mogen ze ook zelf in slaap vallen, zoals hier. Ásti weet nog niet goed wat hij hiervan moet denken.


07-05-2020 De puppy’s gaan nu af en toe even buiten kijken. Ik zet ze niet buiten, maar wil dat ze zelf de keuze hebben om te gaan of niet. Het is daardoor mooi om te zien dat het ene moment de een gemakkelijker over de drempel gaat dan de ander. Het hangt niet alleen van het karakter af of ze als eerste gaan, maar ook van hoe ze zich voelen of wat ze buiten waarnemen.

Tot nu toe heb ik gestofzuigd wanneer de puppy’s lagen te slapen. Nu ga ik voor het eerst stofzuigen terwijl ze rond lopen. Omdat het een situatie is die ze niet kennen, zet ik de zuigkracht op de laagste stand. Ik hou goed in de gaten hoe ze het ervaren. Mochten ze angstig reageren dan zal ik stil blijven staan totdat er weer ontspanning komt. Ik beweeg de zuigmond ook niet naar ze toe, dat kan bedreigend overkomt of ze gaan het als een uitnodiging zien om het aan te vallen. Beiden is wat mij betreft niet gewenst. Het is fijn wanneer je hond het stofzuigen als gewoon kan gaan zien, dus geen spanning oproept.


08-06 2020 De puppy’s lopen steeds gemakkelijker naar buiten. en nemen de omgeving rustig in zich op. De schuine helling om naar straks naar beneden te kunnen lopen wordt ook al bekeken.

Wanneer de puppy’s nieuwe dingen ondernemen zijn ze sneller moe en slapen daarna onrustig. De nieuwe indrukken moeten verwerkt worden.

Om de puppy’s met verschillende geuren en materialen kennis te laten maken leg ik regelmatig lege verpakkingen neer. Modi gaat het gelijk besnuffelen en Magni neemt de sluithouding aan. De aanval is milt ;).

Honden houden zichzelf graag schoon. Maar als pup moet je daar toch nog enige lenigheid voor ontwikkelen voordat dat lukt.


2020-05-09 Het is goed te merken dat naar buiten al meer tot de routine gaat behoren. De schuine helling wordt ook normaler om te nemen. Ook Ásti en Edda vinden het leuk dat ze zover zijn.

Nu de puppy’s zover zijn dat ze de veranda afgaan is het genieten. Kijk zelf maar:

Leren wie de ander is en wat hij bedoeld is niet altijd gemakkelijk. Ook niet voor honden. Maar al spelend leren ze elkaar beter kennen en verloopt de communicatie ook beter.


10-05-2020 Stapje voor stapje gaan ze steeds iets verder en wordt hun bekende (veilige) gebied uitgebreid.

Het is belangrijk dat puppy’s in hun eigen tempo de wereld verkennen. Ook nieuwe dingen moeten ze in hun eigen tempo onderzoeken.


11-05-2020 Het is zo leuk om te zien wat ze allemaal verzinnen.

Woorden zijn niet nodig.


12-05-2020 Vandaag is iemand op visite geweest die niet alleen allerlei materialen had meegenomen, maar ook dingen die geluiden maakte. Dit in het kader om te kijken hoe de puppy’s reageren op dingen die ze niet kennen.
Er is geen goed of fout gedrag, dat wat de pup doet is dat hoe hij zich op dat moment voelt. Het zegt weinig over hoe een pup in de toekomst met prikkels om zal gaan.

Nog even buitenspelen voordat we de dag afsluiten. Edda ligt op een hoefje te kluiven. Wanneer de puppy’s willen weten wat het is maakt ze duidelijk dat het haar kluifje is.

Dit is het eind van week 5.
Wil je weten hoe het verder gaat, ga dan naar Week 6