Week 5

Vorige week begon met puppy’s die nog niet stevig op hun pootjes stonden, dat is nu veranderd naar rennende puppy’s. Dat doen ze nog niet buiten, maar hier binnen kunnen ze al kleine sprintjes trekken. Nee, nog niet als een volwassen hond, het zijn echte puppy sprintjes. Hun wereld wordt elke dag een stukje groter. Ze staan al regelmatig voor de deur de buitenlucht op te snuiven. Ik vermoed dat hun wereld van de week een stuk groter zal worden.

Onze honden zijn gewent dat er de hele dag eten staat en eten wanneer ze trek hebben of het nodig hebben. Daar Edda brokjes heeft die geschikt zijn voor haar en de puppy’s staat er ook bij de puppy’s de gehele dag voer. Het is mooi om te zien hoe daar mee omgegaan wordt.


Al een paar dagen staat de deur naar buiten op. Soms denk ik dat ze gaan en dan bedenken ze zich weer. Ze spelen nu wel veel op de mat voor de deur. Hun nieuwsgierigheid is groot, maar er is nog enige terughoudendheid.


De puppy’s zijn nog niet buiten geweest. De deur staat al een paar dagen op een kier, dus wanneer ze zover zijn hebben ze de mogelijkheid. Ze nemen de tijd die ze nodig hebben voor het opnemen en verwerken van geuren en geluiden en andere zaken die ze waarnemen. Het valt me op dat ook al lopen Edda en Ásti van binnen naar buiten dat dat ze niet triggert om ook naar buiten te gaan. Alles gaat vanuit een eigen gevoel. Ik geef ze ook de tijd. Wanneer ze zover zijn gaan ze vast de drempel over.


De puppy’s zijn inmiddels al een paar keer uit zichzelf naar buiten gegaan. Het ene moment is dat alleen, het andere samen. Het zijn nog maar korte momenten, maar hun nieuwsgierigheid groeit.


Omdat er een verhoging bij de deur zit en er dus ook een trap naar beneden is, heb ik een schuine helling gemaakt zodat ze veilig naar beneden kunnen. Stapje voor stapje ontdekken ze hoe het in elkaar steekt en maken ze er gebruik van.


Van al die nieuwe indrukken word je moe en moet je slapen, veel slapen. Je zou kunnen denken dat ze veel wakker zijn, maar dat zijn ze niet. Ze slapen veen en zijn een aantal momenten, van gemiddeld een half uur, wakker.
Zoals je ziet gaat Edda regelmatig bij ze slapen.


De puppy’s hebben de veranda als veilig gebied ervaren en het is nu een verlengde van binnen geworden.


De puppy’s eten niet alleen samen met Edda uit een bak, maar samen aan een kluifje kluiven is ook geen probleem.


De puppy’s voelen zich al vrij genoeg om de plank op een af te gaan. Hun vertrouwde gebied wordt langzaam aan groter.


Samen stoeien.


Wanneer je een nieuw kluifje je wilt uitzoeken kun je dat het gemakkelijkste doen door in de bak te gaan zitten.


Vannacht om vijf uur was Skadi al wakker. Ze vond dat het tijd was voor wat actie.


Die stokken deren ons niets, wij stoeien lekker door.


Dit is het eind van week 5.
Wil je weten hoe het verder gaat, ga dan naar week 6