Week 6

Al weer vijf weken oud. Het lijkt wel of er elke week een knopje in hun ontwikkeling om gezet wordt zodat ze aan een volgende stap kunnen beginnen.

Werden vorige week de eerste voorzichtige stapjes naar buiten gezet, geven ze nu aan dat ze naar buiten moeten. Daarom ben ik vorige week begonnen om ze te motiveren om buiten hun ontlasting te doen. ‘S nachts geven ze aan wanneer ze moeten en er is dan ook nauwelijk nog wat te vinden in hun ruimte.

Vanaf ons grasveld kunnen ze het stuk bos verkennen dat tot ons perceel behoort. Doordat ze de vrijheid krijgen om dat op hun tempo te doen, zie ik hun zelfvertrouwen groeien en gaan steeds een stapje ontspannen verder het avontuur in.

13-05-2020 Wanneer ik in de gaten krijg dat ze wakker worden, dan roep ik de puppy’s om naar buiten te gaan. Nu een week verder ziet het er zo uit.

Ter informatie: Puppy’s willen graag zindelijk zijn, dit zit in hun genen zeg maar. Eerst was hun moeder degene die de ontlasting stuurde door de buik e.d. te likken, daarna gaan de puppy’s al gauw, zodra hun pootjes ze kunnen dragen, steeds verder vanaf hun slaapplaats zich ontdoen van hun ontlasting.
Daar de puppy’s hier overdag vrij door het huis lopen hebben ze de mogelijkheid om de boel te verkennen en hadden ze al gauw in de gaten door welke deur ze naar buiten kunnen. Zodra ik zag dat dat gebeurde deed ik de deur open. Ik hoef vast niet uit te leggen hoe snel de anderen dat ook in de gaten hadden.

‘S nachts slaap ik naast ze. Ze slapen nog steeds in de werpkist met hieraan een kleine ren. Zodra ik hoor dat er een het ‘ik moet’ piepje geef, pak ik die op en zet ik die buiten. Dus ze gaan niet allemaal tegelijkertijd. Ik wil graag dat de anderen doorslapen. Dat betekend een hele vermoeiende, maar wel een hele dankbare, periode voor mij, zeker nu met 6 puppy’s, want ze moeten allemaal tenminste 1 keer eruit. Maar ik heb het er voor over. De hele week al geen poep in huis wat ik moet opruimen. Dat is toch ook wat waard. Maar het belangrijkste voor mij is dat de puppy’s weten dat er iemand is die naar ze luistert wanneer ze aangeven dat ze hulp nodig hebben of dat er iets is. Eerst deed Edda dat en nu ben ik degene die dat overgenomen heeft. Straks ben jij dat mocht er een van deze super puppy’s bij jou in huis komen.
Met een paar dagen kun je al snel het verschil horen in de piepjes, soms is er even aandacht nodig, maar meestal is het ‘ik moet echt even wat kwijt’.
Hoe beter je naar je pup leert luisteren en antwoord dan geven op hun vraag, hoe sneller en beter ze gemotiveerd zijn om naar jou te luisteren.

13-05-2020 De puppy’s komen steeds meer tot spelen. Tot nu toe waren ze erg met zichzelf bezig, hun eigen gevoel speelde de boventoon, maar ze worden zich steeds meer bewuster van het effect van hun gedrag. Regelmatig zie ik een conflict optreden, maar dat heeft dan meer te maken dat de een zijn frustraties afreageert op een ander. Dat gedrag wordt ook niet begrepen waarop al snel een grauw of snauw volgt. Wanneer ik dit zie aankomen zal ik dat gedrag sturen.

13-05-2020 Ásti heeft een hoefje om op te kauwen. De puppy’s zouden dat graag willen, zoals je kunt zien maakt Ásti geeft subtiel, maar wel duidelijk aan dat dat niet gebeurd. Ook al doen de puppy’s erg hun best om hem te verleiden.


14-05-2020 Puppy’s zijn heel nieuwsgierig en onderzoeken graag van alles. Om aan die onderzoeksdrift te voldoen bied ik een paar keer per week iets nieuws aan buiten. Zou ik dit niet doen, dan zoeken ze elders hun vertier.

Het speeltje is zwaarder dan Thjazi, maar zoals je ziet vind ze het een leuke uitdaging om het te verslepen.


15-05-2020 Puppy’s vinden ergens op zitten erg leuk, zo ook dit balans kussen.


15-05-2020 De puppy’s hebben en zacht boomstronk gevonden om op te knagen. In dit geval betekend het dat ze meer dan lang genoeg buiten geweest zijn.
Natuurlijk willen puppy’s alles met hun bek verkennen en in de wisselperiode (15 weken tot 6/7 maanden), willen ze vaak overal op bijten. Maar vaak is het bijten ergens op ook een teken van moe zijn en niet meer weten wat ze moeten doen. Zorgen dat ze op een rustig plekje komen om te gaan slapen kan dan behulpzaam zijn.


15-05-2020 Het ene moment zijn de puppy’s, wanneer ze naar buiten gaan, gelijk super actief, het andere moment gaan ze rustig van start.


16-05-2020 Soms weet ik niet welke ik moet volgen, ze zijn dan allemaal gewoon lekker bezig.


16-05-2020 Ik plaats veel filmpjes met activiteit, maar het is misschien ook goed om te vertellen dat ze het grootste deel van de dag slapen.

Gemiddeld zijn ze om half vijf wakker, nu slapen ze al om tien uur, dus dat is best netjes.
Het eerste ochtend moment zijn ze het langste wakker, nu ongeveer een uur tot anderhalf uur. Dan worden de momenten door de dag heen steeds korter, met langere slaappauzes. Ik denk dat ze nu gemiddeld zo’n 18 tot 20 uur slapen.


17-05-2020 Waren ze eerst vooral bezig met elkaar en de omgeving te verkennen, zie ik ze nu ook steeds vaker met een speeltje lopen.


18-05-2020 In de ochtend is het heerlijk rustig en genieten we van de rust en elkaar.

18-05-2020 Vanmiddag hebben de puppy’s een hele uitdaging gehad. Ze moesten gechipt worden. Voorgaande jaren kwam daar iemand voor thuis, maar nu i.v.m. de Corona is het veranderd. Dat betekend dat wij naar de chipper moeten gaan. Voor ons was dat naar Zwolle. Ik had de bench al een paar dagen in huis staan zodat ze konden wennen om daar in te zijn. In eerste instantie zonder het deurtje dicht. En de geuren van de auto heb ik binnen gebracht door een kleed uit de auto mee te nemen. En dan nu de geluiden van de auto daarbij.
De bench op de voorstoel en behalve de kant aan mijn zijde afgedekt. Af en toe een klein geluidje van ongemak gehoord waarop ik ze heb begeleid.
Bij aankomst moest ik de bench op de kar zetten met de benodigde papieren, daarna werd de kar door een medewerker overgenomen. En mocht door het raam meekijken. Geen van de puppy’s heeft een kik gegeven bij het inbrengen van de chip. Daarna nog afnemen van wangslijm voor het DNA.
Op de terugweg hebben ze allemaal liggen slapen.

Na het avontuur van het chippen bij thuiskomst weer enthousiast ontvangen door Edda waar ze heerlijk konden genieten van een uitgebreide maaltijd.
Als je goed kijkt zie je bij sommigen dat ze een gekeurd strikje om hun nek hebben, dat was nodig om ze voor de chipper uit elkaar te kunnen houden, zodat de namen bij de juiste hondjes zouden komen.


19-05-2020 Wanneer ik overdag merk dat minstens de helft van de puppy’s wakker wordt, dan roep ik ze allemaal om buiten te gaan plassen. Edda loopt dan bijna altijd mee en pakken ze gelijk een lekkere slok mee. Maar ook puppy’s hebben soms moeite met wakker worden.


19-05-2020 Soms lukt het dat ze ontspannen zijn en dan zelfs buiten in slaap vallen, maa over het algemeen breng ik ze naar binnen wanneer ik zie dat ze op takjes gaan knagen, gras uit de grond trekken of het spel geen spel meer is. Ze gaan dan over hun grens heen en worden dan niet leuk. Dus voorkomen is beter dan genezen en help ik ze om de weg te vinden.
Je ziet er hier vier liggen, de andere twee liggen onder de plaat waar ik de camera op inzoom.


Dit is het eind van week 6.
Wil je weten hoe het verder gaat, ga dan naar week 7