Week 6

Al weer vijf weken oud. Het lijkt wel of er elke week een knopje in hun ontwikkeling wordt omgezet. Een nieuwe week nieuwe ervaring opdoen. En dat kunnen ze hier op hun eigen tempo. Vanaf ons grasveld kunnen ze het stuk dat tot ons perceel behoort. Doordat ze de vrijheid krijgen om dat op hun tempo te doen, zie ik hun zelfvertrouwen groeien en gaan steeds een stapje ontspannen verder het avontuur in.

Vorige week zagen we de eerste voorzichtige stapjes naar buiten. Nu geven ze aan dat ze naar buiten moeten. Daarom ben ik vorige week begonnen om hun drang om zich buiten te ontlasten verder te stimuleren door ook ’s nachts op te staan en ze buiten te laten als ze aangegeven dat ze eruit moeten.

Ter informatie: Puppy’s willen graag zindelijk zijn, dit zit in hun genen zeg maar. Eerst was hun moeder degene die de ontlasting stuurde door de buik e.d. te likken, daarna gaan de puppy’s al gauw, zodra hun pootjes ze kunnen dragen, steeds verder vanaf hun slaapplaats zich ontdoen van hun ontlasting.

‘S nachts slaap ik naast ze. Ze slapen nog steeds in de werpkist met hieraan een kleine ren. Zodra ik hoor dat er een het ‘ik moet’ piepje geef, pak ik die op en zet ik die buiten. Dus ze gaan niet allemaal tegelijkertijd. Ik wil graag dat de anderen doorslapen. Dat betekend een hele vermoeiende, maar wel een hele dankbare, periode voor mij, zeker met 5 puppy’s, want ze moeten allemaal tenminste 1 keer eruit. Maar ik heb het er voor over. De hele week al geen poep in huis wat ik moet opruimen. Dat is toch ook wat waard. Maar het belangrijkste voor mij is dat de puppy’s weten dat er iemand is die naar ze luistert als er iets is. Eerst deed Edda dat en nu ben ik degene. En mocht straks een van deze super puppy’s bij jou komen wonen, dan ben jij degene die hierop moet inspelen.
Met een paar dagen kun je al snel het verschil horen in de piepjes, soms is er even aandacht nodig, maar meestal is het ‘ik moet echt even wat kwijt’.
Hoe beter jij naar je pup leert luisteren en hierop in te spelen, hoe sneller en beter ze gemotiveerd zijn om naar jou te luisteren.

Dag 36 Verschillende ondergronden
De puppy’s komen hier al veel uitdagingen tegen, maar een beetje extra uitdaging is nooit weg.

Dat 36 Hongerlappen
De puppy’s groeien snel. Er is steeds minder ruimte bij de tepels en ik zie regelmatig dat Edda blijft staan om ze te laten drinken.


Dag 37 Nieuwe uitdagingen
Ik probeer regelmatig nieuwe dingen in hun veilige omgeving te brengen zodat ze daar aan kunnen wennen.


Dag 38 Puppy’s- en kippentraining
Puppy’s en kippen samen is een uitdaging. De puppy’s vinden de kippen heel erg interessant. Ik wil voorkomen dat ze de los van het kippen plagen niet leren en ben hier druk om beide partijen met elkaar te leren omgaan.

Dag 39 Het terrein wordt verder verkend
Nadat ze een aantal dagen op het gras gebleven zijn, gaan ze nu ineens een hele stap verder.


Dag 39 Zindelijkheidstraining
Bij opvoeden hoort zindelijkheidstraining. Door gebruik te maken van het natuurlijke proces om de ontlasting zo ver mogelijk van het nest te doen zijn de puppy’s al voor een groot deel zindelijk. Het ziet er dan zo uit wanneer de puppy’s wakker zijn geworden.


Dag 40 Een nieuw stuk bos verkennen
Het vertrouwen groeit en daarmee ook de wil om hun gebied te vergroten en te onderzoeken. Ze hebben weer een nieuw stuk ontdekt.


Dag 40 Een grote familie
Ik vind het geweldig om te zien hoe alle honden met elkaar omgaan.Dag 41 Slapen

Na alle filmpjes met activiteit toch maar weer een filmpje dat slaap nog steeds het grootste deel van de dag gebeurd. Ze zijn nu gemiddeld 25 minuten wakker per keer. Wanneer ze druk worden, gras gaan eten of gaan graven is het tijd om rust in te lassen. Ik zet ze dan in de puppyren en na enkele minuten vallen ze dan in slaap. Ze slapen dan ook weer minstens een uur.
Wanneer ze eenmaal slapen is er normale activiteit om hen heen, maar tegen de tijd van het wakker worden zorg ik dat er weer rust is. Op deze manier kunnen ze uit zichzelf wakker worden, tenminste als ze dan niet gewekt worden door een nestgenoot.