Week 7

De veranderingen lijken minder snel te gaan, maar er gebeurd toch heel veel. Uiterlijk zie ik dat ze hoger op de pootjes komen. En zag ik vorige week de oren nog hoofdzakelijk aan de zijkant, zie ik de flapjes nu meer aan de voorkant.
Het reageren op de omgeving is ook aan het veranderen. Reageerden ze eerst nauwelijks op geluiden uit de omgeving is nu hun nieuwsgierigheid sneller geprikkeld. Ook als ze slapen merk ik dat er nu sneller reactie komt op een activiteit om hun heen of wanneer er een geluid is welke ze niet kennen.
Het terrein wordt ook steeds verder verkend. Ze zijn nu ongeveer halverwege ons bosperceel. Het is mooi om te zien hoe ze alles onderzoeken en ontdekken hoe ze dingen voor elkaar kunnen krijgen.

20-05-2020 Puppy’s zijn erg nieuwsgierig van aard, daarom bied ik ze regelmatig nieuwe dingen aan, maar ook weer niet te veel ineens. Ontdekken waarmee ik ze kan helpen in hun ontwikkeling vind ik erg belangrijk. Wanneer iets nieuws voor teveel opwinding zorgt, dan is het wat mij betreft het einde van het onderzoeken. Dan mogen ze het na een paar dagen nog eens onderzoeken. Zo kan ik goed zien hoe vaak of hoe uitdagend de nieuwe dingen kunnen zijn. Het er ontspannen mee om kunnen gaan is mijn focus.

Spelen is voor puppy’s erg belangrijk, hier leren ze veel van. Maar wanneer een pup druk wordt kan hij niet meer registreren dat hij moe wordt en gaat hiermee over zijn eigen, maar ook over de grens heen van zijn nestgenootjes. De kans dat ze dan vol overgave hun frustratie of ongemak op een ander uitleven is groot. Door de verhoogde adrenaline hebben ze geen controle meer over de bijtrem en bijten ze veel te hard en overrulen ze dan ander met hun teveel aan energie.
Leren herkennen waar het omslagpunt ligt kan veel ongemak voorkomen. Nu zijn hun nestgenoten degene waarop ze zouden afreageren, maar straks ben jij het.


21-05-2020 Nu de puppy’s groter worden vind Ásti ze steeds leuker worden en daagt ze steeds vaker uit tot spelen.


21-05-2020 De puppy’s hebben een papieren tas gevonden, dat maakt krakende geluiden en dat betekend onderzoek pret.


21-05-2020 De puppy’s trekken steeds verder het bos in. Af en toe moet ik zoeken waar ze zijn. Gelukkig komen ze over het algemeen met een minuut of tien weer richting de plaats waar we zitten.


21-05-2020 Soms lukt het dat de puppy’s buiten gaan slapen. Dat lukt niet altijd. Wanneer we merken dat ze druk worden en over elkaars grenzen gaan, dan pakken we ze op en gaan ze naar binnen. Dan slapen ze binnen een paar minuten. Doen we dat niet dan worden ze steeds drukker en gaan ze harder bijten. Zorgen dat er op tijd rust is/komt voorkomt veel ongemak. Ze begeleiden bij op tijd rust pakken is dus een must.


22-05-2020 Het is net vijf uur in de ochtend. De puppy’s spelen al volop buiten. Ik ga dan bij ze zitten. Het is heerlijk om te observeren hoe ze met elkaar omgaan en waar ze zich mee bezig houden.
De puppy’s slapen nu gemiddeld zo’n 6 uur achter elkaar. Daar wij rond 10 uur naar bed gaan en de puppy’s dan slapen, dan is het ook vroeg ochtend. Gelukkig is het meestal droog buiten en nu heerlijk om buiten te zijn en te genieten van de rust en vogel geluiden.

De puppy’s gedragen zich net als kinderen. Een poosje kunnen ze zicht met hetzelfde bezighouden en kunnen ze ook erover kibbelen. Uiteindelijk hebben ze er genoeg van. En dan ga je ergens anders de belhamel uithangen. Je ziet ze naar elkaar kijken en het lijkt wel of ze tegen elkaar zeggen: ‘ga je mee’ het bos in.


23-05-2020 De puppy’s hebben een nieuwe hoek ontdekt. Ze genieten met volle teugen van de zandberg.


24-05-2020 De puppy’s hebben de oostgrens van ons terrein gevonden en daarmee ook de riool buizen. Ik ben benieuwt wanneer ze uitvinden dat je hier leuk krijgertje en tikkertje kan spelen.


24-05-2020 Regelmatig zet ik iets nieuws neer om te puppy’s te leren dat hun omgeving er niet altijd hetzelfde uitziet en dat dat dus heel normaal is. Dit ter voorbereiding op de grote wereld.
Het is mooi om te zien hoe ze de een of andere keer anders reageren.


25-05-2020 Het is altijd handig dat je hond komt wanneer je hem roept. Dat kan soms een
uitdaging zijn als je pup iets leuks gevonden heeft. Wanneer zijn ogen of neus iets opgevangen heeft, dan lijkt zijn gehoor het niet meer te doen. Dit is een belangrijk deel om te oefenen.
In eerste instantie alleen roepen wanneer je zeker weet dat de kans dat hij komt heel groot is. En komt hij niet, dan het geluid aanhouden. En er zijn nog meer manieren om dit uit te voeren.


26-05-2020 De puppy’s vermaken zich prima.


26-5-2020 In het begin hebben we de puppy’s steeds moeten beschermen voor hun eigen energie. De kreet ‘als ik moe ben wordt ik druk’ is ook puppy’s niet vreemd. Wanneer we dat zien aankomen nemen we ze mee naar binnen. Vaak zoeken ze dan onmiddellijk een slaapplaats om. Lukt dat niet krijgen ze een gedroogd runderreepje om op te kauwen, dit brengt dan vaak voldoende rust om te gaan slapen. Maar zoals je op het filmpje kunt zien, spelen ze vaak zo ontspannen dat ze buiten zelf in slaap vallen. Dit kan natuurlijk ook binnen gebeuren, maar ik vind het zo mooi omdat er buiten natuurlijk veel meer afleiding voor ze is.


Dit is het eind van week 7.
Wil je weten hoe het verder gaat, ga dan naar week 8