Zindelijkheid

Zindelijkheid, of zindelijk zijn is het in staat zijn de eigen natuurlijke behoeften te beheersen. Deze behoefte is dan met name de prikkel die iemand ervaart om zich te ontdoen van urine of feces. Wikipedia

Een pup is van nature zindelijk wanneer hij de ruimte krijgt om dit te kunnen zijn.

De puppy’s in onderstaand filmpje zijn net 3 weken oud. Hier kun je mooi zien hoe deze pup wakker wordt en vervolgens zover wegloopt tot dat zijn blaas dat op dat moment kan volhouden. Het zal nog echt een paar weken duren voordat zijn blaas zover is dat hij het kan ophouden en helemaal buiten kan gaan plassen.

Na de geboorte is hun moeder degene die door middel van likken de ontlasting stimuleert. Al snel is dat betreft het plassen niet meer nodig en kom ik ook elke dag een nat vetbed tegen. Ze plassen dan voornamelijk daar waar ze liggen. Zodra ze beginnen met lopen komt hier verandering in en zie ik dat wanneer ze wakker worden ze in beweging komen voordat ze plassen. Dit gebeurt binnen een week dat ze van hun slaapplaats weglopen om te gaan plassen. Hun slaapplaats schoonhouden zit in hun systeem, maar dat lukt alleen wanneer ze het even op kunnen houden. Met een paar weken zal het plassen steeds verder richting deur verschuiven. Op dit moment (4 weken oud) hebben de puppy’s inmiddels de buitendeur al gevonden, dus het richting de deur begeleiden zal de komende weken aandacht krijgen.

Iedere keer verwonder ik me erover hoe snel dat proces eigenlijk verloopt. Maar ze moeten natuurlijk wel in de gelegenheid gesteld worden. Dus heb je een puppy en je wilt graag gebruik maken van een bench, ga dan niet in een andere ruimte slapen. Wanneer je dat doet en hij geeft aan dat hij eruit moet, hoor je hem niet. Hierdoor zal hij het plasje in de bench moeten doen. Hij kan/zal het echt niet ophouden omdat hij in een bench zit. Wanneer hij moet en hij piept kan hij het even ophouden totdat je hem eruit gehaald hebt en buiten hebt laten plassen. Ik denk dat er maar weinig puppy’s van 8/9 weken oud zijn die het de hele nacht kunnen ophouden. Hun blaas is gewoon nog niet zo ver ontwikkeld. Daarom is het ook zo belangrijk dat je of bij ze slaapt of de pup op de slaapkamer laten slapen. Een bench kan hierbij een hulpmiddel zijn omdat de pup de weg nog niet in zijn nieuwe huis kent en wanneer hij moet zal hij je wakker zal maken. Hoor je de pup piepen dan kun je je hand even door het hekwerk steken, het kan zijn dat hij zich alleen voelt, maar wanneer hij onrustig blijft dan moet hij zeker plassen. Hij heeft dan jou nodig om hem daar te brengen waar hij het mag doen.

Geschreven door Hermina stout, juni 2020.
Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.